Keto pizza góralska [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Jeśli chodzi o spód, jest to jeden z lepszych spodów do pizzy jeśli nie najlepszy – oczywiście to moje skromne zdanie. Na moim profilu znajdziecie też spód z serów i z kalafiora, ale ten najbardziej przypomina węglowy.
Składniki
Na spód potrzebujesz:
- 250 g sera mozzarella w kulce (2 opakowania)
- 120 g mąki migdałowej
- 2 łyżki skyra albo jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- łyżeczka soli
Dodatki na pizze:
- 2 małe oscypki
- 1 czerwona cebula
- 40 g boczku wędzonego surowego w plasterkach
Sos:
- 130 g passaty pomidorowej
- 6 g oliwy
- ząbek czosnku
Dodatkowo:
- suszona żurawina albo żurawina w słoiczku
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Mozzarelle zetrzyj na grubych oczkach. Rozgrzej patelnie i roztop ser. Dodaj 120 g mąki migdałowej i skyr bądź jogurt naturalny. Całość mieszaj na małym ogniu aż połączą się wszystkie składniki.
Wszystko przełóż do miski. W miseczce rozbełtaj jajko z solą i całość dodaj do naszej masy z mąki i sera – ugnieść rękami do połączenia.
Przygotuj papier do pieczenia i wyłóż ciasto. Rozłóż tak aby nie było ani cienkie ani grube. Włóż do piekarnika na ok 28 min. góra-dól.
DODATKI DO PIZZY: cebule pokrój w krążki, boczek w paseczki – podsmaż wszystko na patelni.
SOS: W między czasie zrób sos pomidorowy. Passatę i oliwę wlej do garnka, podgrzej, posól, popieprz i dodaj wyciśnięty czosnek – gotowe.
Po 28 minutach nałóż sos na pizzę, wyłóż dodatki. Pokrojony oscypek, cebule i boczek.
Wszystko włóż ponownie do piekarnika na ok 8/10 min. kontroluj aby się nie spaliła
Gotowe posmaruj żurawiną – pycha!