Keto pizzunia [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Moi drodzy, miała być mega dobra fochaccia, ale wiecie co? Super smakuje jako pizzunia. Idealna na imprezę-domówkę jako gwiazda wieczoru lub przekąska na zimno, ale i obiad w wersji fast food.
Składniki
Przygotowanie
Ja robiłam wszystko na patelni ale można też w mikrofali.
Starłam mozzarelle na grubych oczkach, podsmażałam na patelni aż się rozpuści. Następnie dodałam mąką i serek śmietankowy.
Jajko ubiłam widelcem, dodałam sól i drożdże rozpuszczone w gorącej wodzie całość wysypałam do miski z mąką, mozzarellą i serkiem. Wymieszałam wszystko i wstawiłam do lodówki na 30 min.
Oliwę podgrzałam, dodałam oregano i rozmaryn i czosnek .
Wyłożyłam ciasto na papier, powkładałam oliwki i pomidory suszone wysmarowałam oliwą zmieszaną z ziołami.
Włożyłam do piekarnika 180 stopni na 35 min.
Najlepszy spód do pizzy jaki napotkałam do tej pory!