Keto pulpeciki w sosie z pora [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Witam Was moi drodzy!
Pulpeciki to klasyk każdej kuchni. Jeżeli zaserwujemy je w sosie z pora, wzbogacimy swoją dietę nie tylko w przyjemny smak, ale i porcję bardzo dobrej jakości błonnika. Zapraszam!
Składniki
- 800 g mięso wołowo wieprzowe
- 2 jajka
- 1x cebula
- 2 łyżki bułki tartej z @podketo.pl bez węglowodanów
- 4 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
- 1x cebula
- 1x por
- pieprz
- sól
- szklanka wody
- 200ml śmietanki 30%
- łyżeczka octu jabłkowego
- papryczka chili
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle klarowanym. Mieszamy z mięsem mielonym, jajkami , solą, bułką tartą i pieprzem.
Formujemy małe kuleczki smażymy na maśle klarowanym.
Teraz sos:
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone w plasterki pora i nadal smażymy. Podlewamy wodą, dusimy do miękkości. Dodajemy papryczkę, sól, pieprz, łyżkę octu jabłkowego i śmietankę.
Podduszamy przez chwilę dodajemy pulpety. Przykrywamy i Dusimy razem przez 10 min. Podajemy z kalafiorem, fasolką czy inną surówką- jak kto woli.
Polecam bo warto!