Keto tortilla z karkówką [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Zdecydowanie wole tortillę właśnie z karkówką. Dzięki większej zawartości tłuszczu jest idealnym nośnikiem smaków.
Składniki
Na 2 porcje potrzebujesz:
- 230 g karkówki wieprzowej
- przyprawy do karkówki: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, kurkuma i przyprawa do gyrosa
- 1/2 pomidora
- 1/2 ogórka
- 2 liście sałaty masłowej
- 1 ogórek kiszony
- 2x placki keto tortilla
Sos:
- 50 g musztardy francuskiej
- 30 g majonez
- 30 g jogurt naturalny
Przygotowanie
Karkówkę kroimy w plasterki, smażymy na patelni – dodajemy wszystkie podane przyprawy.
Ogórki, pomidor – kroimy w plasterki
Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą.
Na tortillę wykładamy masz sos, następnie podsmażona karkówkę, sałatę, pomidory i ogórki i na koniec ponownie sos – zawijamy i wkładamy do pieca albo tak jak w moim przypadku do grilla elektrycznego. Podpiekamy.
*tortille możecie zawinąć w sreberko – nie będzie się Wam nic wylewało i będzie większa temp. Szczególnie rekomenduję użycie folii przy podpiekaniu w piecu. Ja piekłam bez.
Gotowe!