Keto zapiekanki z serem i boczkiem [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Hej Kochani!
Podzielę się z Wami przepisem na arcysmaczne zapiekankami z patelni. Są bardzo sycące, chrupiące, a dzięki smażeniu na maśle zarazem delikatne. Ten smak, zapach, po prostu musicie spróbować... Najlepiej zróbcie od razu.
Polecam Wam chlebek Piotruś i bułeczki burgerowe. Jest to też idealne wyjście gdy pieczywo się nam nieco zeschnie.
Składniki
- 4 kromki chleba Piotruś
- 1 bułka burgerowa
- 2 jajka
- 200 g sera cheddar startego
- 200 g boczku wędzonego
- chipsy cebulowe
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
Bułkę kroimy na plastry ok. 2 cm i wycinamy środek.
Tak samo robimy z chlebem.
Tak przygotowane, odkładamy na bok. Jajka, ser żółty, 30 g suszonej cebulki i boczek pokrojony w kostkę, łączymy razem. Do tego dorzucamy chlebek, wycięty ze środka kromek, pokrojony w kostkę (nic się nie zmarnuje ;).
Wszystkie składniki mieszamy razem do połączenia.
Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym, układamy wycięte boki chleba. Następnie środek wypełniamy, przygotowanym nadzieniem.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Zdejmujemy z palnika, posypujemy chipsami z cebulki i podajemy na gorąco. Można oczywiście wykorzystać samego Piotrusia lub bułki.
To jest po prostu petarda, musicie skosztować
Pozdrawiam️
Po więcej obserwuj @krysia_kocur