Kotleciki jajeczno-boczkowe [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Witam Kochani!
Dziś zaserwuje Wam coś szybkiego i pysznego. Odżywcze i sycące pyszności dla ketogeników. Zapraszam do gotowania!
Składniki
- 8 jajek ugotowanych
- 100 g boczku w plasterkach
- 1 cebula
- 1 kopiasta łyżka majonezu
- 2 łyżki bułki tartej
- natka pietruszki
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do obtaczania kotlecików
Przygotowanie
Ugotowane jajka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle klarowanym. Dodajemy drobno pokrojony boczek, kontynuujemy aż się zrumieni i odstawiamy.
Następnie wszystkie składniki: jajko, starte jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, majonez i usmażoną cebulę z boczkiem mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, po 2 min z każdej strony.
Ja podałam z sosem:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu marynowanego
- 1 łyżka ketchupu bez cukru
- szczypiorek
Wymieszać razem i podać z kotlecikami.
Danie szybkie, bardzo proste i nie wymagające specjalnych zdolności kulinarnych. Z podanych składników wychodzi 9 kotlecików.
Pozdrawiam wszystkich!