Kotleciki wołowo-wątróbkowe [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Siekane kotleciki wątrobowo-wołowe, to idealna propozycja obiadowa. Nie lubisz smaku wątróbki – mam dla Ciebie rozwiązanie jak zamaskować jej smak.
Składniki
Na 20 placuszków potrzebujesz:
- 400 g wątróbki z indyka
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 2 jajka
- 160 g cukinii
- 80 g papryki
- 20 g panierki keto
- 1 cebula
- pęczek pietruszki
- 40 g boczku wędzonego surowego
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, oregano, przyprawa do gyrosa albo do wołowiny, papryka ostra
Sos:
- 100 g śmietany President kwaśnej
- 50 g majonezu
- ząbek czosnku
* masło klarowane – do smażenia placuszków
Przygotowanie
Cebulkę, paprykę, cukinie i boczek kroimy w drobna kosteczkę.
Rozgrzewamy na patelni ok. 40 g masła klarowanego. Na masełku szklimy cebulkę. Gdy cebulka będzie już złota, dodajemy boczek aby również troszkę się przypiekł. Następnie wkracza papryka, a gdy zmięknie dodajemy cukinię. Wszystko razem dusimy na małym ogniu tak aby było mięciutkie.
Bardzo drobno siekamy wątróbkę. Wsypujemy do miski dodajemy mięso mielone, jajka i wszystkie podane przyprawy plus keto panierkę – mieszamy (najlepiej zrobić to po prostu dłonią)
Gdy nasze warzywa i boczek będą gotowe czekamy aż przestygną i dodajemy je do mięsa – całość ponownie mieszamy. Siekamy pietruszkę i raz jeszcze mieszamy.
Rozgrzewamy ponownie patelnie, wrzucamy odrobinę masła i smażymy nasze kotleciki (ok 40g naszej masy na 1 kotlecik).
Ja użyłam patelni do pancake z 7 okrągłymi otworami (kupiłam w Duce)
*** tutaj potrzeba cierpliwości – musimy zaczekać aby wszystko ładnie się połączyło i przypiekło- dopiero wtedy należy przewrócić na druga stronę.
Sos: majonez wymieszałam ze śmietaną dodałam wyciśnięty czosnek sąl i pieprz.
Smacznego!