Kurczak śmietanowo-pomidorowy [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Jeżeli uważasz, że przygotowanie pysznego dania wymaga sporo czasu, to zapraszam do ugotowania ze mną piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-pomidorowym. Do dzieła!
Składniki
- 70 g pomidorków suszonych
- 250 g piersi z kurczaka (jedna pierś)
- 35 g szpinaku rozdrobnionego
- ok. 12 g masła klarowanego do smażenia
- 60 g śmietanki 36%
- 40 g cebulki szalotki
- 40 g wody
- przyprawy: ostra papryka, kurkuma, czosnek granulowany, szczypta soli i pieprz
Przygotowanie
Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle klarowanym. W tym czasie przygotowujemy pomidorki krojąc je w drobne paseczki. Gdy cebulka się zeszkli, wykładamy na patelnię pierś z kurczaka pokrojoną na 3 równe części. Mięso obsmażamy z obu stron, do lekkiego zrumienienia. Teraz wlewamy na patelnię 40 g wody i dusimy pod przykryciem.
Po kilku minutach, gdy część wody odparuje dokładamy szpinak, pomidorki i zalewamy całość śmietanką 36%. Na koniec doprawiamy całość kurkumą, ostrą papryką, czosnkiem granulowanym oraz solą i pieprzem.
Tak przyprawione danie pozostawmy jeszcze kilka chwil na patelni, aby składniki połączyły się w jedną idealną kompozycję smakową.
Smacznego!