Łosoś zapiekany w cieście [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Witam Was Kochani. Dziś mam Was fantastyczny obiadek. Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu, a prezentuje się wyjątkowo stylowo. Smak i satysfakcja gwarantowana.
Składniki
Farsz:
- 200 g szpinaku mrożonego
- 80 g mozzarelli startej
- 60 g serka kanapkowego
- 30 g masła klarowanego
- 500 g łososia surowego
- sól, pieprz do smaku.
Ciasto:
- 300 g mozzarelli startej na drobnych oczkach
- 3 jajka
- 240 mąki migdałowej
- 1 łyżka gumy guar
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko do posmarowania ciasta
Przygotowanie
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło klarowane. Następnie dodajemy szpinak i podsmażamy. Po odparowaniu wody dodajemy, sól, pieprz, ser kanapkowy i mozzarelle. Mieszamy do rozpuszczenia mozzarelli i wyłączamy palnik.
Z łososia zdejmujemy skórę, wyciągamy ości, doprawiamy solą i pieprzem.
Przechodzimy do przygotowania ciasta.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do malaksera. Jeżeli nie posiadamy, wyrabiamy rękoma. Ciasto dzielimy na dwie
części. Wałkujemy prostokąty, przy pomocy papieru do pieczenia. Nacinamy jak na załączonych zdjęciach.
Wykładamy łososia, a na jego na wierzch przygotowany wcześniej szpinak.
Składamy teraz z ciasta warkocz- będzie bardzo ładnie się
prezentował po upieczeniu. Wierzch malujemy rozkłóconym żółtkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 190 °C, pieczemy 30 min.
Życzę smacznego! Polecam, ponieważ warto wypróbować.
Mój dodatek: młoda kapusta, smażona na cebulce z boczkiem.
Pozdrawiam!