Makrela w zapiekane cebuli [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Cześć Kochani!
Dziś polecam Wam przepyszną makrelę, pieczoną w cebuli. Musicie koniecznie spróbować, ponieważ połączenie tych smaków jest wyśmienite! Będziecie często wracać do tego przepisu. Makrela jest stosunkowo tanią rybą, a zarazem bardzo smaczna i wartościową w kwasy tłuszczowe. Nie gromadzi też dużo rtęci jak inne duże ryby.
Składniki
- 4 makrele
- 10 pomidorów suszonych
- 4 czerwone cebule
- 1 cytryna
- 40 g masła
- 2 piórka czosnku
- koperek i natka pietruszki
- przyprawa pikantna do grilla z @podketo.pl
- sól, pieprz
- masło klarowane do smażenia
- oliwa z oliwek do skropienia ryby
Przygotowanie
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w paski i czosnek.
Po usmażeniu, wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Następnie przygotowujemy makrelę.
Myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy przyprawą pikantną, na zewnątrz i wewnątrz. Solimy lekko i posypujemy pieprzem. Do środka wkładamy odrobinę masła, natkę pietruszki i koperku. Nacinamy dwa, trzy razy na wierzchu i wkładamy plasterki cytryny w nacięcia.
Tak przygotowane ryby, wykładamy na cebulę. Wkładamy do nagrzanego piekarnikach 200 °C i pieczemy ok 40 min.
Polecam Wam ponieważ jest rewelacyjna!
Pozdrawiam️
Po więcej obserwuj @krysia_kocur