Mini pizza serowa [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Witam wszystkich moi drodzy.
Dziś zaserwuje Wam przepyszną pizzę. Baaardzo szybka w wykonaniu w sam raz po pracy.
Składniki
Spód:
- 220 g mozzarelli startej (odtłuszczonej)
- 150 g mąki migdałowej
- 60 g serka śmietankowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól do smaku
Na wierzch:
- 1 cebula czerwona
- 80 g mini salami
- 100 g startego parmezanu
- 100 g startego sera żółtego
- 60 g mini mozzarelli w wodzie
Przygotowanie
Spód:
Mozzarellę z serkiem roztapiamy w mikrofali lub na palniku, cały czas mieszając żeby nie przypalić. Następnie dodajemy jajka i wszystko dobrze wyrabiamy łyżką. Dodajemy mąkę migdałową, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z tak przygotowanej bazy wyrabiamy ciasto. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spryskanym tłuszczem, wykładamy uformowane dwie pizze, posypujemy ziołami prowansalskimi.
Wierzch pizzy:
Cebulę obieramy, kroimy w plasterki i wykładamy na ciasto razem z salami. Kulki mozzarelli ścieramy i posypujemy po wierzchu.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Pieczemy 20 min.
Po wyjęciu z piekarnika, polać ketchupem bez cukru.
Musicie przyznać, że bardzo prosta w przygotowaniu. Życzę wszystkim przyjemnej zabawy przy przyrządzaniu!
Pozdrawiam!