Najtłustszy pasztet świata [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Witam Was moje drogie i moi drodzy!
Macie wątpliwości co do jakości pasztetu z marketu? Zapraszam w takim razie do sporządzenia go w swoim domowym zaciszu, szybkim i prostym sposobem. Pasztet z wątróbki to bezapelacyjnie jedno z najlepszych źródeł witamin i minerałów oraz wysoce przyswajalnego białka. Zapraszam!
Składniki
- 400 g wątróbki wieprzowej
- 120 g wędzonego boczku wieprzowego
- 30 g masła klarowanego
- 60 g – 70 g masła extra
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie
Przygotowanie
Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Z wątróbki usuwamy włókna nerwowe i kroimy w średniej wielkości kawałki.
Rozgrzewamy masło klarowane na patelni i wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy boczek. Po chwili smażenia, do całości dodajemy pokrojoną wątróbkę. Smażymy następnych kilka minut, aż wątróbka będzie gotowa. Na koniec, całość przyprawiamy solą, pierzem, papryką słodką oraz ostrą i zdejmujemy z palnika.
Przygotowujemy duży garnek lub naczynie, do którego przekładamy zawartość naszej patelni. Teraz blendujemy całość na gładką masę. Na sam koniec dodajemy masło, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła prowansalskie i mieszamy szpatułką.
Gotowe!
Idealny do smarowania keto pieczywa, a nawet spożywania prosto z talerza.
NAJTŁUSTSZY pasztet świata! *I to jest pasztet* [Ketopantoflarz] - YouTube