Naleśnikowe chaczapuri [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
To serio jest dobre! Naleśnikowe chaczapuri.
Wiosny na pewno nie znajdziecie teraz za oknem, ale możecie wyczarować ją na talerzu. Jajko w naleśniku, z super dodatkami- dodatki robią robotę!
Składniki
Z poniższych składników uzyskasz jedną porcję.
Naleśnik:
- 1 jajko
- 10 g śmietanki 30%
- sól, pieprz i przyprawa – pomidory suszone
Dodatki:
- jajko
- 2 plasterki cheddara
- połowa awokado
- 1/4 papryki
- 20 g sera feta
- odrobina pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa – pomidory suszone
Przygotowanie
Wszystkie składniki na naleśnika ubijamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na rozgrzaną patelnie z odrobina masła. Wykładamy od razu na środek 2 plasterki cheddara (patrz na zdjęcia poniżej) i wbijamy jajko. Teraz zawijamy brzegi tak aby powstał kwadrat, romb czy prostokąt
Smażymy pod przykryciem na małym ogniu, tak aby białko się ścięło.
Gdy całość będzie gotowa wykładamy na talerz. Dekorujemy pokrojoną w kostkę papryką, awokado i serem feta ( ja lubię dodawać ten w kostce bo jest super kremowy ). Dodatkowo posypujemy pietruszką, solą pieprzem i pomidorami suszonymi w proszku.
Smacznego!