Ostre świnie [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Witam Was moje drogie i moi drodzy!
Wieprzowina to nieodłączny element kuchni keto. Dziś zaserwujemy sobie jej najszlachetniejszą część czyli polędwiczki. W wersji na ostro i oczywiście z tłustym, pysznym sosem. Zapraszam!
Składniki
- 250 g polędwicy wieprzowej
- 100 g majonezu
- 40 g śmietanki 30%
- 40 g oliwy
- 3 łyżeczki soku z limonki
- 3 duże łyżeczki gotowego sosu chili
- 150 g roszponki
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz
Przygotowanie
Polędwiczki kroimy na 2-3 centymetrowe plastry i delikatnie rozbijamy. Przekładamy mięso do garnka i marynujemy w mieszance oliwy, papryki ostrej oraz słodkiej i pieprzu. Najlepiej jest zamarynować mięso dzień wcześniej.
Przygotowujemy sos.
Do miseczki wrzucamy trzy łyżki majonezu, 40 g śmietanki, trzy kopiaste łyżeczki sosu chili i trzy łyżeczki soku z limonki. Doprawiamy całość pieprzem, ostra papryką i mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Oliwę rozgrzewamy na patelni grillowej. Polędwiczki smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Solimy dopiero gdy mięso jest usmażone.
Podajemy z roszponką polaną sosem. Sos możemy także wykorzystać jako dip do namaczania mięsa.
Pozdrawiam wszystkich i smacznego życzę!