Pasztet warzywny [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Hej Kochani!
Mam dla Was szybki i rewelacyjny pasztet warzywny, dla ketogeników wegetarian. Wystarczy pokroić, do michy, zamieszać i do piekarnika. Jednym słowem, pasztet błyskawiczny. Mięciutki, soczysty, można go podać z sosem grzybowym, ketchupem - wszystkie pomysły dozwolone.
Łapcie przepis ponieważ warto!
Składniki
- 1000 g cukinii
- 200 g cebuli
- 200 marchewki
- 4 jajka
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki natki pietruszki
- 40 g oliwy z oliwek
- 150 g sera żółtego startego
- 100 g bułki tartej podketo.pl
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka bazylii
Przygotowanie
Cukinię myjemy i ściany na tarce o grubych oczkach, dodajemy łyżkę soli i odstawiamy do aż odpuści sok.
Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Papryki drobniutko kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy drobno. Następnie wyciskamy lekko sok z cukinii i łączymy wszystkie składniki razem z przyprawami.
Mieszamy łapką do połączenia składników. Kosztujemy i doprawiamy, żeby nam smakowało po upieczeniu.
Dwie foremki aluminiowe, spryskujemy tłuszczem i wykładamy masę na pasztet.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C, pieczemy ok 1g 10 min.
Po upieczeniu wyciągamy i schładzamy.
Możemy podawać na ciepło, lub na zimno. Z sosami, ketchupem, tak jak nam smakuje.
Polecam, ponieważ smakuje wyśmienicie
Pozdrawiam️
Po więcej obserwuj @krysia_kocur