Pizzerinka kalafiorowa [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Pizza na steku kalafiorowym szybko prosto i smacznie – tak lubię najbardziej!
Składniki
- 1 kalafior
- 100 g boczku w plastrach
- 100 g pieczarek
- 8 plastrów sera cheddar
- 2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie
Kalafiora kroimy na plastry. Wrzucamy na patelnie i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Przypiekamy z obu stron, tak aby lekko zmiękł. (jeśli będziesz mieć małe różyczki to można ułożyć w „placek” ser ładnie je sklei)
Boczek kroimy w małe kawałki – ja użyłam boczku w plasterkach, a pieczarki w talarki. Wszystko podsmażamy na patelni z masełkiem.
Ser miałam w plasterkach wiec pokroiłam w paseczki. Możesz użyć sera w kostce i zetrzeć na tarce.
Wykładamy kalafior na papierze, następnie podpieczony boczek i pieczarki – wszystko posypujemy serem.
Tak przygotowaną całość pieczemy w piekarniku – 180 stopni ok 15 min.
Ja podałam z ketchupem.