Placek po węgiersku [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Witam Was moi drodzy.
Dziś mam dla Was placek po węgiersku, ale w placku z dyni. Smakuje jak ziemniaczany natomiast ma duuużo mniej węglowodanów. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki
Farsz:
- 700 g łopatki wieprzowej
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 piórka czosnku
- 100 ml wody
- 1 marchewka
- 1 papryka czerwona
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 papryczka chili
Placek:
- 1500 g dyni
- 1 cebula
- 2 piórka czosnku
- 3 jajka
- 30 keto panierki
- 30 g błonnika bambusowego
- 160 g startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Obraną cebulę, papryczkę chili, marchewkę i paprykę kroimy też w kostkę, a czosnek zagniatamy. Pieczarki jako jedyne kroimy w plasterki.
Cebulę wrzucamy, na rozgrzaną patelnie z masłem klarowanym, podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek i mięso. Przyprawiamy, smażymy przez chwilę (ok. 10 min.). Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, marchewkę, papryki, liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażamy przez chwilę, po czym dolewamy wodę, przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy teraz całość i dusimy ok. 30 min. aż woda odparuje. Na koniec dodajemy sos sojowy i przecier pomidorowy. Mieszamy chwilę i wyłączamy palnik.
Przygotowujemy placki.
Dynię obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Porządnie wyciskamy sok. Obraną cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno. Następnie wszystkie składniki mieszamy razem. Rozgrzewamy patelnię z masłem klarowanym i nakładamy jeden duży placek. Przykrywamy pokrywką, smażymy na małym ogniu, aż się upiecze (ok. 5 min.) Po upieczeniu kolor zmieni się na jasny. Zasuwamy placuszka z patelni na talerz i nakładamy mięsko. Składamy na pół, dekorujemy kleksem z kwaśnej śmietany, i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!
Polecam, ponieważ placek jest przepyszny.
Pozdrawiam!