Placuszki z kalafiora [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Bardzo smaczne placuszki na imprezę. Świetnie smakują również na zimno więc można je przygotować dużo wcześniej. Oczywiście jak wszystkie moje przepisy, również i imprezowe przekąski są o niskiej zawartości węglowodanów.
Składniki
- 250 g kalafiora
- 4 jajka
- ząbek czosnku
- łyżka masła klarowanego
- przyprawy: sól i pieprz
- pierś z kurczaka
- 2 łyżki majonez
- 35 g ser cheddar
- 50 g boczku w plastrach
- szczypiorek
- łyżka masła klarowanego
- przyprawy: przyprawa do gyrosa, kurkuma i ostra papryka
Przygotowanie
Kalafiora dzielimy na różyczki, gotujemy do miękkości i czekamy aż nieco przestygnie. Przerzucamy ugotowane różyczki do miski, dodajemy jajka i blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy solą pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Patelnię do pancakes rozgrzewamy i smarujemy masłem klarowanym. Na rozgrzaną patelnie wylewamy naszą kalafiorową masę. Smażymy na małym ogniu po ok 3 min. na stronę.
Gdy placuszki są już gotowe możemy przystępować do farszu.
Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i smażymy na maśle klarowanym. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa, kurkumą i ostrą papryką. Dokładnie mieszamy. Na tej samej patelni możemy od razu podsmażyć plastry boczku.
Placuszki wykładamy np. na obrotową deskę i dekorujemy: smarujemy majonezem, posypujemy startym serem cheddar (na dużych oczkach), wykładamy kurczaka oraz połamane plasterki boczku, a wierzch posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!