Polędwiczki w sosie z czerwonym winem [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Witam Was moi drodzy.
Dziś zaserwuje Wam przepyszne polędwiczki w aksamitnym sosie. Oczywiście z czerwonym winem. Nie samym deserem się żyje. Obiadek porządny też trzeba zjeść.
Składniki
- 800 g polędwiczki wieprzowej
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
- 1 łyżeczka Vegeta natura pikantna z chili
- 6 suszonych pomidorów
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- 200 śmietanki kremówki
- natka pietruszki
- 40 g masła klarowanego do smażenia
- pieprz
Przygotowanie
Polędwiczki umyć, oczyścić ze ścięgien i pokroić na dwucentymetrowe kawałki.
Pomidory suszone pokroić w paski, zalać winem i gotować przez minutę.
Rozgrzać patelnię z masłem klarowanym- smażyć polędwiczki z obydwu stron na złoty kolor. Następnie dodać wodę, vegetę i dusić pod przykryciem ok 20 min. Po tym czasie, dodać pomidory z winem, sos sojowy i poddusić przez 10 min. Na koniec dodać pieprz i śmietankę. Całość zagotować do zagęszczania. Posypać natką pietruszki i gotowe.
Uwaga: soli nie dodałam, ponieważ pomidory suszone i sos są słone. Można skosztować na koniec i ewentualnie dosolić.
Podałam z fasolką, posypaną prażonymi płatkami migdałów. Po prostu poezja smaków dla podniebienia…
Pozdrawiam!