Pyszne ciasto na upały [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla całego ciasta: |
|
Cześć!
Pyszne ciasto na upały. Serio jest REWELACYJNE. Delikatne, puszyste, orzeźwiające - po prostu pycha! Plusem jest to, ze jest proste w wykonaniu i ma mało składników.
Składniki
- 400 mml mleczka kokosowego (1 puszka)
- 250 g mascaprone
- 10 g żelatyny + 60g wrzątku
- 50 g erytrytolu
- 50 g nasion chia
- dekoracja: mrożone maliny rozgniecione plus liofilizowane maliny
Przygotowanie
Żelatynę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok.
Do miski wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy mascarpone, erytrytol i miksujemy - następnie dodajemy nasiona chia mieszamy.
Żelatynę mieszamy aż się rozpuści, dodajemy do żelatyny łyżkę masy białej i energicznie mieszamy i tak 3 razy a to po to aby cała masa się nie zważyła.
Taka żelatynę przelewamy już do całości masy - miksujemy.
Przelewamy do foremki i wkładamy do lodówki ( ja włożyłam na cała noc ). Udekorowałam mrożonymi malinami - rozmroziłam, zgniotłam widelcem i po prostu wyłożyłam na ciasto.
***możecie zrobić tez galaretkę ale tutaj zdecydowanie tak lepiej się prezentuje - bardzo artystycznie
Jedna porcja ok. 290 kcal
Wychodzi 8 porcji.
Foremka 16 cm
Smacznego️️️