Pyszne włoskie pieczywo -FOCACCIA [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania: |
|
Cześć!
Pyszne włoskie pieczywo u mnie w wersji niskowęglowodanowej - pycha! Kto jeszcze nie próbował to zapraszam.
Składniki
- 1 jajko
- 2 - 3 łyżki oliwy
- czosnek
- 120 g mąki migdałowej
- kilka pomidorków suszonych
- kilka oliwek
- 220 g mozzarelli
- 2 łyżki śmietanki 30%
- sól
- przyprawy: oregano, suszone pomidory
Przygotowanie
Kroimy dodatki na mniejsze części: oliwki i pomidorki.
Oliwę mieszamy w misce z ziołami. Jajko roztrzepujemy z miażdżonym ząbkiem czosnku. Mozzarelle ścieramy na tarce.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy ser. Gdy ser się roztopi, dodajemy mąkę migdałową i śmietankę - całość mieszamy.
Przekładamy do miski, wlewamy przygotowane wcześniej jajko i energicznie mieszamy ponieważ ciasto szybko tężeje. Uzyskane w ten sposób ciasto przekładamy na papier i formujemy. Układamy nasze dodatki, a całość polewamy oliwą.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 min.
Smacznego❗️Pozdrawiam️