Sernik Raffaello [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Hej Kochani!
Myślę, że mamy tu zwolenników Raffaello. Upiekłam dziś przepyszny sernik ale o kokosowym smaku. Jak widać na zdjęciu, nie opada, jest puszysty i mięciutki. Raj dla podniebienia. Bardzo prosty w wykonaniu i w miarę szybki. Wypróbujcie koniecznie!
Składniki
Ciasto:- 180 g mąki migdałowej
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g masła roztopionego
- 50 g ksylitolu
- 2 jajka
- 1000 g twarogu z wiaderka
- 180 g ksylitolu
- 3 jajka + 3 żółtka (3 białka zostawiamy na bezę)
- 400 g kremu kokosowego
- 80 g budyniu bez cukru
- 50 g wiórków kokosowych
- ekstrakt waniliowy
- 3 białka
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g ksylitolu
- 40 g budyniu bez cukru
Przygotowanie
Najpierw ciasto.
Wszystkie składniki łączymy razem i wyrabiamy na jednolitą masę. Foremkę 24/24 wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy tłuszczem.
Następnie wyklejamy dno foremki ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 180°C, pieczemy ok 10 min.
Teraz masa serowa.
Wszystkie składniki wkładamy do misy i ubijamy. Tylko do połączenia składników. Następnie przelewamy na podpieczone wcześniej ciasto.
Na koniec beza Rafaello.
Białka ubijamy na puszystą masę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po trochę ksylitolu. Cały czas ubijając dodajemy budyń. Na koniec wrzucamy wiórki kokosowe i lekko łączymy z ubitymi białkami. Za pomocą łyżki układamy kuleczki na wierzchu masy serowej.
Sernik gotowy do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C pieczemy ok 80 min. Góra/ dół.
Jak się przypala wierzch, nakrywamy folią aluminiową.
Polecam, sernik jest rewelacyjny.
Pozdrawiam️
Po więcej obserwuj @krysia_kocur