Serniko - brownie z musem waniliowym [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
proporcje na tortownicę o średnicy 18 - 21 cm
- 120 gram gorzkiej czekolady
- 4 jaja rozmiar M
- 100 gram masła
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- szczypta soli
- 1 łyżka mieszanki do ciast lub w zastępstwie mąki migdałowej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 gram sera twarogowego do serników - u mnie z Wielunia
- 150 gram sera ricotta
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 jajko
- 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
- 100 gram serka mascarpone
- 150 gram śmietanki kremówki 36 %
- 1 łyżka erytrytolu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią
- wiórki startej gorzkiej czekolady do oprószenia wierzchu
Zaczynamy od ciasta brownie.
Do rondelka wkładamy masło, połamaną na kosteczki czekoladę, słodzik, kakao, podgrzewamy wszystkie składniki na niewielkim ogniu, cały czas mieszając - do momentu powstania gładkiej, czekoladowej masy. Odstawiamy z palnika i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Do zupełnie wystudzonej masy czekoladowej dodajemy żółtka (ważne - w temperaturze pokojowej, nie z lodówki) i mieszamy trzepaczką do dokładnego połączenia. Masę czekoladową przelewamy delikatnie do ubitych białek, wsypujemy pełną łyżkę mieszanki do wypieków (można zastąpić mąką migdałową), proszek do pieczenia i mieszamy całość łyżką lub trzepaczką, delikatnie i dokładnie (zwróćcie uwagę, by część ciężkiego musu czekoladowego nie pozostała niewymieszana na dnie). Tak przygotowaną masę brownie przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na masę brownie wykładamy łyżką, miejsce w miejsce masę serową. Przygotowujemy ją błyskawicznie - mieszamy po prostu energicznie trzepaczką wszystkie składniki. W wyłożone do formy obie masy wkładamy wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków i robimy kilka zygzaków wzdłuż i wszerz, by masy troszkę się zmieszały.
Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.
Nie przedłużajcie czasu pieczenia - każde przepieczone brownie wysusza się zbytnio i po wystudzeniu staje się twardawe.
Upieczone ciasto wyciągamy, studzimy przynajmniej godzinę i pokrywamy warstwą musu śmietankowego.
Mus również wykonujemy błyskawicznie - do małej miseczki wkładamy schłodzony mocno ser, schłodzoną śmietankę, słodzik, troszkę pasty waniliowej lub łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią i miksujemy dosłownie kilkanaście sekund, do połączenia i zgęstnienia. Powierzchnię posypujemy wiórkami startej gorzkiej czekolady. Chłodzimy, kroimy w niewielkie kawałki. Ciasto jest sycące, mocno czekoladowe i delikatne jednocześnie - masa serowa z warstwą musu delikatnie otulają wyraziste, zwarte ciasto czekoladowe.
Zaznaczam - to propozycja dla zwolenników diety niskowęglowodanowej, szukającym na świątecznym stole czegoś poza klasycznymi wypiekami. Znaleziony między nimi - będzie wyjątkowy, jak niespodziewany poranno - wigilijny śnieg :)