Szparagi z jajkiem [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania (bez jajek): |
|
Hej Kochani!
Przedstawiam Wam jajka sadzone ze szparagami w boczku. Korzystajmy ze szparagów póki jest na nie sezon. Walory smakowe przeplatają się tutaj z dobrym źródłem witamin oraz składników mineralnych jak potas, wapń, magnez czy jod.
Składniki
- 2 wiązki szparagów (ok. 750 g)
- 12 plasterków boczku
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1/2 papryki czerwonej
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 opakowanie mini mozzarelli
- suszona mieszanka: pomidory, czosnek, bazylia
- sól, pieprz do smaku
Sos:
- 1 awokado
- 1 cebula
- 1 pęczek pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe części. Zawijamy w plaster boczku, po cztery szparagi i układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidorki kroimy na połówki i układamy na szparagach. Paprykę kroimy w plasterki i umieszczamy na wierzchu. Wszystko polewamy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawą oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 °C, pieczemy ok 20 min. Po tym czasie wykładamy na wierzch pokrojoną na połówki mozzarellę. Pieczemy jeszcze chwilę, do rozpuszczenia mozzarelli.
Podczas gdy nasze szparagi będą się piekły, możemy przyrządzić sos.
Awokado i cebulę obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy pokrojoną pietruszkę, sól, pieprz, sok z cytryny oliwę i śmietanę. Miksujemy wszystko razem i... mamy przepyszny sos do szparagów!
Jako dodatek, proponuję jajka sadzone.
Na talerz, wykładamy po dwa pakiety szparagów, jajka i porcję sosu.
Danie jest przepyszne!
Pozdrawiam️