Tarta brokułowa [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Jak sami mogliście już pewnie zauważyć – UWIELBIAM TARTY. Między innymi dlatego, że robi się je prosto i szybko. W dodatku idealnie wpasowują się w dietę keto. Dzisiaj tarta z brokułu.
Składniki
- 1 brokuł
- ser feta ok 120 g
- ser żółty ( w kostce )
- 2 jajka
- 30 g śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól i pieprz
Składniki na ciasto :
- 100 g mąki migdałowej
- 50 g mąki kokosowej
- 60 g masła
- 2 jajka
- duża łyżeczka gumy guar
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy mikserem – ugniatamy i wkładamy na chwile do lodówki.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w posolonej wodzie.
Wyciągamy ciasto z lodówki – wykładamy do foremki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 min.
Gdy tarta się podpieka – robimy zalewę.
Jajka mieszamy ze śmietanką dodajemy sól pieprz i 2 ząbki czosnku.
Wyciągamy tarte – kruszymy na wierzch ser feta, wykładamy brokuła, zalewamy naszą mieszanką i ścieramy żółty ser.
Wkładamy raz jeszcze do piekarnika tym razem na ok 20 min.
Pyszna tarta gotowa! Prawda, że proste?
Smacznego!