Tłusta przekąska [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Witam Was moje drogie i moi drodzy!
Szybki przepis dla tych, co są smakoszami zapiekanego sera w chrupiącej panierce – czyli dla wszystkich. Zapraszam!
Składniki
- kiełbasa krakowska 150 g
- 1 jajko
- 50 g babki jajowatej lub panierki Podketo.pl
- 150 g sera cheddar lub mimolette
- 30 g masła klarowanego
- 3 sztuki pieczarek
- przyprawy: sól, pieprz i ostra papryka
- dekoracja: 20 g boczku w plastrach
Przygotowanie
Pieczarki i kiełbasę kroimy w grube plastry. Rozgrzewamy na patelni masło klarowane i podsmażamy na nim pieczarki.
Do naczynia wbijamy jajko, ścieramy na drobnych oczkach 2 plastry sera cheddar, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i dokładnie wszystko mieszamy.
Przystępujemy do składania pojedynczych porcji.
Kładziemy kiełbaskę, następnie plaster sera (dopasuj wielkość do kiełbaski) i na koniec pieczarkę. Powtarzamy: kiełbaska, ser, pieczarka, kiełbaska, ser, pieczarka, kiełbaska. Koniec -nasza konstrukcja nie może być zbyt wysoka bo będzie się nam źle smażyło.
Całość obtaczamy w jajku i babce jajowatej lub panierce. Jest to najtrudniejsza i najbrudniejsza część, ale uwierzcie mi, będzie warto
Smażymy na maśle klarowanym – na początku smażymy dól, obracamy i smażymy górę. Gdy góra/dół będą podsmażone, nabijamy całość na wykałaczkę, aby przy smażeniu boków kanapka się nie rozpadła.
Gotowe!
Tłusta, chłopska i prosta przekąska! [Ketopantoflarz] - YouTube