Darmowa dostawa od 249,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Tort Daim [keto, low carb]

2023-01-20
Tort Daim [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 448
  • Tłuszcze: 42,3
  • Węglowodany netto: 5,1
  • Białko: 10,2

       

      Hej Kochani!

      Mam dziś tort, na życzenie jednej z Pań, obserwujących mnie. Spełniłam prośbę, mam nadzieję, że efekt będzie satysfakcjonujący. Tort wyszedł przepyszny, więc udostępniam do wypróbowania.

      Składniki     

      Ciasto:

      • 6 białek
      • szczypta soli
      • 230 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych ( nie mąki)
      • 100 g erytrytolu
      • 10 g mąki łubinowej
      • 20 g mąki migdałowej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Krem:

      • 6 żółtek
      • 180 g śmietanki 36 %
      • 100 g erytrytolu
      • 180 g masła w temperaturze pokojowej

      Polewa:

      • 150 g czekolady 85%
      • 100 g śmietanki 36 %

          Przygotowanie     

          Szykujemy ciasto:

          Białka ubijamy ze szczyptą soli, na puszystą masę. Dodajemy po trochę erytrytolu, cały czas ubijamy.

          Suche składniki, mieszamy razem i dodajemy do białek. Całość lekko łączymy za pomocą szpatułki. Ciasto dzielimy na dwie części. Tortownicę 22 średnica, wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy połowę ciasta.

          Nagrzewamy Piekarnik do 180°C, pieczemy ok 20 min. Wyciągamy do ostygnięcia. To samo robimy z drugą połową.

          Krem:

          Żółtka, śmietankę i erytrytol, wkładamy do garnka i powoli gotujemy, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Musimy uważać, żeby się nie przypaliło. Zdejmujemy z palnika i studzimy.

          Po wystudzeniu, dodajemy masło i miksujemy aż powstanie gładki krem.

          Przekładamy schłodzone blaty ciasta: połowę kremu, wykładamy na ciasto i przykrywamy, drugim blatem ciasta. Na wierzchu smarujemy resztę kremu i do lodówki. W międzyczasie, przygotujemy polewę czekoladową.

          Śmietankę podgrzewamy (nie zagotowujemy). Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na schłodzone ciasto.

          Dekorujemy według własnej koncepcji. Ja użyłam posiekanych migdałów.

          Polecam Wam torcik, ponieważ jest rewelacyjny.

          Pozdrawiam wszystkich!

          Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2023
          Zaufane Opinie IdoSell
          4.90 / 5.00 672 opinii
          Zaufane Opinie IdoSell
          2024-10-10
          Zakup i proodukt oceniam jak najbardziej pozytywnie.
          2024-10-10
          Serdecznie polecam
          pixel