Zapiekane naleśniki z kurczakiem [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Witam Was Kochani!
Dziś zaserwuje Wam obiadek PETARDA . Naleśniki mięsne, zapiekane w sosie serowo śmietanowym.
Składniki
Naleśniki (wyśmienite ciasto swoją drogą):
- 5 jajek
- 100 ml śmietanki
- 40 g mieszanki chlebowej (mieszankę można zastąpić 20 g błonnika bambusowego (wtedy dodajemy jeszcze 1/2 łyżeczki soli)
Farsz do naleśników:
- 300 g filetu z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 piórka czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryczka chili
- przyprawa do gyrosa
- sól i pieprz do smaku
- 60 g masła klarowanego do smażenia
- 100 ml śmietanki kremówki
- 30 ml ketchupu bez cukru
- 50 g mozzarelli startej
- 150 żółtego sera startego- u mnie cheddar
- sól i pieprz do smaku
- 200 g cheddara do posypania naleśników
Przygotowanie
Naleśniki:
Wszystkie składniki, zmiksować. Smażymy na rozgrzanej patelni, ze szczyptą masła klarowanego. Odkładamy na talerz do ostygnięcia. Mi wyszło 6 naleśników.
Farsz:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, z masłem klarowanym i smażymy. Następnie dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Po podsmażeniu dodajemy drobno posiekane mięso i papryki pokrojone w kostkę. Doprawiamy gyros, solą i pieprzem. Całość smażymy ok 7 min.
Sos:
Śmietanę i ketchup zagotowujemy, wrzucamy 50 g mozzarelli startej i 150 g sera żółtego. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Podgrzewamy do roztopienia serów.
Teraz całość:
Naleśniki posypujemy żółtym serem, na środku naleśnika umieszczamy farsz mięsny i zwijamy ruloniki. Następnie do naczynia żaroodpornego wylewamy 1/4 sosu serowego i układamy naleśniki. Wierzch polewamy resztą sosu i posypujemy cheddarem.
Tak przygotowane naleśniki zapiekamy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Moi drodzy warto wypróbować przepis, ponieważ to jest sztos.
Pozdrawiam wszystkich!