Zielona pizza [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Kto jeszcze nie widział zielonej pizzy to zapraszam :)
Składniki
Ciasto:
- 1 mozzarella w kulce 125g
- 60 g mąki migdałowej
- 1 łyżka skyra
- 1 jajko
- 50 g szpinaku
- łyżeczka masła klarowanego
- przyprawy: sól, pieprz
Dodatki:
- 120 g piersi z kurczaka
- 2 duże pieczarki
- 40 g sera feta
- przyprawy: ostra papryka, przyprawa do gyrosa
Sos:
- 50 g passaty pomidorowej
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle klarowanym. Przyprawiamy ostrą papryką oraz koniecznie przyprawą do gyrosa.
Pieczarki kroimy na plasterki, podsmażamy na maśle klarowanym.
Ser feta kroimy w kostkę.
Gdy mamy już przygotowane powyższe składniki, zabieramy się za ciasto: mozarellę ścieramy na dużych oczkach i roztapiamy ją na rozgrzanym maśle, ciągle mieszając. Po chwili dodajemy resztę składników- mąkę migdałową, szpinak (jeśli korzystamy z mrożonego, odsączmy go przed dodaniem), łyżkę skyra i roztrzepane z solą i pieprzem jajko. Energicznie mieszamy aby całość się nie ścięła.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do180 stopni góra-dół – samo ciasto pieczemy 28min.
Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy sos: wszystkie składniki (czosnek przeciskamy przez praskę) mieszamy ze sobą w rondelku, delikatnie podgrzewając, aż do uzyskania konsystencji sosu.
Gdy spód będzie gotowy, smarujemy go sosem, dekorujemy pozostałymi składnikami i wkładamy z powrotem do pieca na 5-8 min.
Łącznie pizza powinna spędzić plus minus 34 min.
Gotowe!
https://www.youtube.com/watch?v=IDAxrbEPi8M&t=3s