Żółtko w puszystym gniazdku [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Witam Was Kochani!
Dziś zaproponuję Wam sposób na nieszablonowe podanie jajka: puszyste gniazdko w którym kryje się półpłynne żółtko, skradnie wszystkie podniebienia. Proste i szybkie danie, a efekt bardzo satysfakcjonujący. Zapraszam!
Składniki
- 6 jajek
- 1 łyżka płaska błonnika bambusowego
- 50 g startego na drobnych oczkach parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- 6 plastrów boczku
- szczypiorek
Przygotowanie
Żółtka oddzielamy od białek (uważamy aby żółtka nie popękały). Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem do puszystości. Na koniec dodajemy błonnik wymieszany ze startym parmezanem i lekko mieszamy całość.
Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.
Na blachę wyłożoną spryskanym tłuszczem papierem do pieczenia, wykładamy 6 okrągłych, puszystych gniazdek. Formujemy je tak żeby w środku utworzyć zagłębienie na żółtko.
Gniazdka pieczemy ok 5 min. Po tym czasie wyjmujemy je i wkładamy do każdego po jednym żółtku. Solimy, dodajemy pieprz na wierzch każdego żółtka. Ponownie wkładamy wszystko do piekarnika i pieczemy ok 3 min, żeby żółtko zastało płynne. Jeżeli że ktoś lubi na twardo to może potrzymać w piekarniku nieco dłużej.
Boczek podsmażamy na patelni i dodajemy po wyjęciu z piekarnika na nasze gniazdka. Całość dekorujemy szczypiorkiem.
Polecam wypróbować gdyż jest to petarda!
Pozdrawiam serdecznie!