Chrupiące keto paluszki [keto, low carb]

Chrupiące keto paluszki [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:

  • Kcal: 624
  • Tłuszcze: 53,1
  • Węglowodany netto: 7,1
  • Białko: 22,3

 

Witam Was kochani.

Dziś mam pyszne, rozpływające się w ustach, chrupiące paluszki. Tłuściutkie, na masełku, przypominają ciasto francuskie. Po prostu trzeba spróbować. Na szybko, dla gości i do kawy. Bomba dla ketogeników.

Składniki     

  • 100 g parmezanu
  • 200 g mąki migdałowej
  • 70 g masła (miękkiego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sezam do posypania

Przygotowanie     

Parmezan zetrzeć na tarce, o małych oczkach. Masło musi być miękkie, lub po prostu roztopione.

Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Zrobić kulkę i włożyć do lodówki. Schłodzić ok godziny. Po tym czasie, podzielić ciasto na dwie części. Każdą rozwałkować, między papierem do pieczenia.

Pociąć na cienkie paluszki i posypać sezamem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy tłuszczem. Paluszki rozkładamy na blachę. 

Piekarnik nagrzewamy do 190°C i pieczemy 15 min.

Zapraszam do pieczenia.

Polecam wypróbować, gdyż są po prostu genialne!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz