Kotlety pieczone w bakłażanie i boczku [keto, low carb]
2024-04-10
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Hej Kochani!
Dziś serwuje, przepyszny obiad. Kto powiedział, że mielony jest nudny. Można go robić na różne sposoby. Przy tym jest wyśmienity. Nie pryska nam po kuchence, tylko się pięknie piecze w piekarniku. Polecam Wam dziś, rewelacyjne kotlety mielone. Zapisujcie przepis na później ‼️ Zapewniam, że warto.
Dziś serwuje, przepyszny obiad. Kto powiedział, że mielony jest nudny. Można go robić na różne sposoby. Przy tym jest wyśmienity. Nie pryska nam po kuchence, tylko się pięknie piecze w piekarniku. Polecam Wam dziś, rewelacyjne kotlety mielone. Zapisujcie przepis na później ‼️ Zapewniam, że warto.
Składniki
- 800 g mięsa mielonego
- 100 g żółtego sera w kawałku
- 2 jajka
- 1 bakłażan
- 2 opakowania boczku w plastrach
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 100 g żółtego sera wiórki do posypania
Wykonanie
Bakłażana kroimy na cienkie plasterki i solimy, odstawiamy na 15 min do puszczenia soku. Po tym czasie, odciskamy wodę i podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym z obydwu stron.
Sos
- 230 g passaty
- 120 g kwaśnej śmietany
- sól i pieprz do smaku
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Do mięsa mielonego dodajemy usmażoną cebulę, sól, pieprz, jajka i mieszamy. Z mięsa formujemy kotlety, do każdego wkładamy kawałek sera żółtego i zawijamy. Następnie, rozkładamy dwa plastry boczku na krzyż, na wierzchu dwa plastry bakłażana. Na to kładziemy, kotlet i zawijamy, jak na filmiku. Wykładamy na przygotowany sos. Wierzch posypujemy startym, żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, 190°C i pieczemy ok 30 min góra/dół. Po tym czasie wyciągamy i podajemy z warzywami i kiszoną kapustą. Lub jak kto woli.
Polecam Wam, ponieważ danie jest rewelacyjne.
Pozdrawiam️
Po więcej obserwuj @krysia_kocur
Pokaż więcej wpisów z
Kwiecień 2024