Domowy pasztet [keto, low carb]

Domowy pasztet [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:

  • Kcal: 267
  • Tłuszcze: 21,2
  • Węglowodany netto: 1,3
  • Białko: 23,9

 

Pasztet domowej roboty? Produkt idealny na diecie ketogenicznej. Niesamowicie bogaty w składniki odżywcze, tłusty i bardzo smaczny. Do serwowania zarówno na ciepło jak i na zimno. Pokażę Wam jakie to proste.

Składniki     

  • 1 kg karkówki
  • 1 kg wątróbki
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 4 jajka
  • 3 szklanki pozostałego wywaru z karkówki (nie wylewać)
  • 60 g keto panierki
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1 papryczka chili lub 1/2 łyżeczki w proszku
  • 4 piórka czosnku
  • sól, pieprz, łyżka słodkiej papryki, liście laurowe i ziele angielskie

Przygotowanie     

Karkówkę myjemy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Następnie zalewamy wodą i dodajemy obraną marchewkę, 3 liście laurowe oraz ziele angielskie. Solimy i gotujemy przez godzinę. Po tym czasie, wrzucamy czystą wątróbkę i gotujemy jeszcze przez 5 min.

Odlewamy wywar, pozostawiając trzy szklanki. Mięso i wątróbkę studzimy. Mielimy w maszynce na najdrobniejszym sitku, razem z boczkiem, marchewką i czosnkiem. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle klarowanym.

Mięso, usmażoną cebulę, panierkę i jajka mieszamy ze sobą, dodajemy ok. 3 szklanek wywaru plus przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy i umieszczamy w foremkach wysmarowanych tłuszczem.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy 60 min.

Polecam wypróbować. Petarda! Jeden z najlepszych pasztetów jakie w życiu upiekłam.

Można podawać na ciepło z surówką, lub z keto chlebkiem z @podketo.pl. Pyszny do pracy na kanapeczki.

Powrót do blogu

Zostaw komentarz