Faszerowane pieczarki [keto, low carb]

Faszerowane pieczarki [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:

  • Kcal: 180
  • Tłuszcze: 14,6
  • Węglowodany netto: 3,2
  • Białko: 8,5

 

Hej kochani. Moja propozycja na dziś, to: faszerowane pieczarki na szybko. Niewiele składników i szybkie w wykonaniu. Dla tych co nie lubią dużo czasu spędzać w kuchni, ale lubią dobrze zjeść ;)

Składniki     

  • 8 dużych pieczarek (największe jakie znajdziecie)
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g boczku
  • 100 g wędliny w plasterkach
  • 1 duża cebula
  • 200 g serka topionego kremowego
  • 100 g mozzarelli startej
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku.
  • ketchup bez cukru
  • szczypiorek

Przygotowanie     

Pieczarki myjemy a nóżki obcinamy. Cebulę z boczkiem, kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone nóżki z pieczarek. Znowu po krótkiej chwili, dodajemy pokrojone wędlinę i paprykę. Smażymy przez chwilę. Zdejmujemy teraz z palnika, i wrzucamy topiony ser. Dobrze razem łączymy, przyprawiamy solą i pieprzem. Tak
przygotowanym farszem, nadziewamy pieczarki (wszystko starałam się zobrazować krok po kroku na poniższych zdjęciach). Wierzch naszych pieczarek posypujemy na koniec startą mozzarellą.

Polewamy wszystko oliwą z oliwek, wykładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 min. w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Po upieczeniu dekorujemy ketchupem i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!

Bardzo pyszne i szybkie danie. Pozdrawiam!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz