Gulasz z podrobów [keto, low carb]

Gulasz z podrobów [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:

  • Kcal: 164
  • Tłuszcze: 11,1
  • Węglowodany netto: 2,9
  • Białko: 13,2

 

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam gulasz z podrobów! Jest to absolutne „must have” na diecie keto. Cechuje go wszystko co najlepsze: wysoka wartość odżywcza, idealna forma obróbki i krótki czas przygotowania.

Dzisiaj z miękkich składników tzn. z wątróbki i serc 

Składniki     

  • 400 g serc z kurczaka
  • 400 g wątróbki z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 7 sztuk pomidorów suszonych
  • kilka sztuk pomidorów cherry
  • ok. 120 g śmietany 30%
  • 50 g sera cheddar
  • przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, kurkuma
  • 2 łyżki masła klarownego do smażenia

Przygotowanie     

Rozgrzewamy patelnie i rozpuszczamy masło. Cebulę kroimy w piórka i smażymy do miękkości. Serca myjemy i kroimy na połówki – wrzucamy do podsmażonej cebulki. Gdy serca zmienią kolor na blady i zaczną robić się miękkie dodajemy wątróbkę (pokrojoną w małe kawałki- wielkości połówki serca). Następnie dodajemy pomidory suszone i przyprawy. Całość chwilę podsmażamy. Na koniec wlewamy śmietanę, lecz wcześniej rozpuszczamy w niej ser na małym ogniu. Wlewamy do naszych podrobów dodajemy pomidorki cherry i dusimy pod przykrywką aż mięso zmięknie. Gotowe!

Smacznego.

Powrót do blogu

Zostaw komentarz