Keto krokieciki [keto, low carb]

Keto krokieciki [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:

  • Kcal: 131
  • Tłuszcze: 10
  • Węglowodany netto: 2,7
  • Białko: 6,6

 

Witajcie kochani! Na pewno tęsknicie za chrupiącym smakiem krokietów podsmażonych na maśle, z młodą kapustą i pieczarkami. Mam dla Was przepis, który pozwoli się cieszyć tym smakiem bez naleśników z białej mąki pszennej.

Składniki     

Naleśniki:
  • 10 jajek
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 40 g mąki migdałowej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz do smaku
Farsz do krokietów:
  • 1 małej wielkości młoda kapusta
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

Przygotowanie     

Naleśniki:

Jajka ubijamy ze śmietanką i mąką migdałową. Smażymy 12 naleśników na maśle klarowanym.

Farsz:

Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy pieczarki smażymy przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia i wystudzamy.

Kapustę szatkujemy, wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Podsmażamy do miękkości, zdejmujemy z palnika i mieszamy z przygotowanymi wcześniej pieczarkami. Doprawiamy pieprzem i solą.

Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy krokiety.

Ostatnia prosta 😊:

2 jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wsypujemy keto panierkę.

Każdy krokiet moczymy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle. Mi wyszło 10 krokietów.

Efekt końcowy? Chrupiące, przepyszne keto krokieciki!

Pozdrawiam, miłego dnia życzę!

Powrót do blogu

2 komentarze(-y)

Dziękuje za komentarz – przepis uzupełniony.

@KRYSIA_KOCUR

prosze o uzupełnienie przygotowania potrawy

marta

Zostaw komentarz