Keto lasagne [keto, low carb]

Keto lasagne [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:

  • Kcal: 220
  • Tłuszcze: 16,5
  • Węglowodany netto: 3,7
  • Białko: 13,9

 

Witam Was moi drodzy. Mam dziś dla Was przepis na pyszniutki obiadek. Gwarantuje, że zrobiony raz, zagości na stałe w domowym jadłospisie. Bardzo prosty przepis, a smakuje pysznie.

Składniki     

  • 3 małe cukinie
  • 2 cebule
  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 g pieczarek
  • 250 g sera żółtego startego
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • sos pomidorowy 250 ml z papryką i chili, lub passata.
  • 3 piórka czosnku drobno posiekane
Sos:
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 180 g parmezanu startego na drobnych oczkach
  • 50 g sera żółtego startego na drobnych oczkach

Przygotowanie     

Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Odkładamy na talerz.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle klarowanym, dodajemy czosnek. Następnie dodajemy, pieczarki- pokrojone w plasterki.

Po usmażeniu dodajemy, mięso mielone, a na koniec sos pomidorowy. Przesmażamy wszystko razem i wyłączamy palnik.

Teraz zabieramy się za przyrządzenie sosu.

Śmietanę zagotować, po czym dodać sery. Podgotować razem do rozpuszczenia serów. Zrobi się nam gęsty sos.

Naczynie żaroodporne, smarujemy masłem. Wykładamy na dno cukinię, jedną warstwę. Wykładamy połowę mięsa z sosem. Posypujemy, starym serem. Ser dzielimy na trzy części. Polewamy, sosem serowym i powtarzamy czynność: cukinia – mięso – ser stary – sos serowy. Na wierzchu posypać resztą startego sera żółtego.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy 35 min.

Lasagne smakuje niesamowicie…

Pozdrawiam serdecznie!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz