Keto pizza góralska [keto, low carb]

Keto pizza góralska [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:

  • Kcal: 248
  • Tłuszcze: 17,8
  • Węglowodany netto: 5,6
  • Białko: 13,7

 

 Jeśli chodzi o spód, jest to jeden z lepszych spodów do pizzy jeśli nie najlepszy – oczywiście to moje skromne zdanie. Na moim profilu znajdziecie też spód z serów i z kalafiora, ale ten najbardziej przypomina węglowy.

Składniki     

Na spód potrzebujesz:

  • 250 g sera mozzarella w kulce (2 opakowania)
  • 120 g mąki migdałowej
  • 2 łyżki skyra albo jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli 

Dodatki na pizze:

  • 2 małe oscypki
  • 1 czerwona cebula
  • 40 g boczku wędzonego surowego w plasterkach

Sos:

  • 130 g passaty pomidorowej
  • 6 g oliwy
  • ząbek czosnku 

Dodatkowo:

  • suszona żurawina albo żurawina w słoiczku

Przygotowanie     

Nastaw piekarnik na 180 stopni.

Mozzarelle zetrzyj na grubych oczkach. Rozgrzej patelnie i roztop ser. Dodaj 120 g mąki migdałowej i skyr bądź jogurt naturalny. Całość mieszaj na małym ogniu aż połączą się wszystkie składniki.

Wszystko przełóż do miski. W miseczce rozbełtaj jajko z solą i całość dodaj do naszej masy z mąki i sera – ugnieść rękami do połączenia.

Przygotuj papier do pieczenia i wyłóż ciasto. Rozłóż tak aby nie było ani cienkie ani grube. Włóż do piekarnika na ok 28 min. góra-dól.

DODATKI DO PIZZY: cebule pokrój w krążki, boczek w paseczki – podsmaż wszystko na patelni.

SOS: W między czasie zrób sos pomidorowy. Passatę i oliwę wlej do garnka, podgrzej, posól, popieprz i dodaj wyciśnięty czosnek – gotowe.

Po 28 minutach nałóż sos na pizzę, wyłóż dodatki. Pokrojony oscypek, cebule i boczek.

Wszystko włóż ponownie do piekarnika na ok 8/10 min. kontroluj aby się nie spaliła 

Gotowe  posmaruj żurawiną – pycha!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz