Kotleciki jajeczno-boczkowe [keto, low carb]

Kotleciki jajeczno-boczkowe [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:

  • Kcal: 220
  • Tłuszcze: 18,6
  • Węglowodany netto: 1,8
  • Białko: 10,5

 

Witam Kochani!

Dziś zaserwuje Wam coś szybkiego i pysznego. Odżywcze i sycące pyszności dla ketogeników. Zapraszam do gotowania!

Składniki     

  • 8 jajek ugotowanych
  • 100 g boczku w plasterkach
  • 1 cebula
  • 1 kopiasta łyżka majonezu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtaczania kotlecików

Przygotowanie     

Ugotowane jajka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle klarowanym. Dodajemy drobno pokrojony boczek, kontynuujemy aż się zrumieni i odstawiamy.

Następnie wszystkie składniki: jajko, starte jajka, bułkę tartą,  posiekaną natkę pietruszki, majonez i usmażoną cebulę z boczkiem mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, po 2 min z każdej strony.

Ja podałam z sosem:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu marynowanego
  • 1 łyżka ketchupu bez cukru
  • szczypiorek

Wymieszać razem i podać z kotlecikami.

Danie szybkie, bardzo proste i nie wymagające specjalnych zdolności kulinarnych. Z podanych składników wychodzi 9 kotlecików.

 Pozdrawiam wszystkich!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz