Pyszna nóżka w boczku [keto, low carb]

Pyszna nóżka w boczku [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla jednego gotowego podudzia:
  • Kcal: 243
  • Tłuszcze: 14
  • Węglowodany netto: 0,8
  • Białko: 29

       

      Zamieńmy szybko zwykłe udko z kurczaka, w nieszablonowe danie o wysokiej zawartości tłuszczu. Oto pyszna nóżka w boczku, soczysta i ostra!

      Składniki     

      • nóżki z kurczaka
      • plasterki boczku
      • przyprawy: ostra papryka, słodka papryka, przyprawa do kurczaka złocistego
      • oliwa

            Przygotowanie     

            Przyprawy wsypujemy do miski (jeżeli zużyjemy całe opakowania, powinno jej wystarczyć na ok 9 udek jak w moim przypadku). Dodajemy ok. 2 łyżki oliwy i porządnie mieszamy. Podudzia owijamy plastrami boczku - jeżeli są nieduże, wystarczy jeden plasterek boczku na jedno udko. Układamy tak przygotowane podudzia w naczyniu żaroodpornym i smarujemy naszą marynatą.
            Pieczemy 190 stopni przez ok. 45 min.
            Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Idealny przepis dla osób nie lubiących całe dni spędzać w kuchni :)
            Powrót do blogu

            Zostaw komentarz