Sosik pomidorowy [keto, low carb]

Sosik pomidorowy [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:

  • Kcal: 157
  • Tłuszcze: 13,7
  • Węglowodany netto: 6,2
  • Białko: 1,6

 

Mega dobry sosik do mięs, czy wytrawnych naleśników.

Składniki     

  • 8 pomidorów suszonych
  • połowa cebuli
  • 80 g pieczarek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 50 g śmietanki do zup i sosów
  • 50 g passaty pomidorowej

Przygotowanie     

Pomidory suszone kroimy w cienkie paski, cebulkę kroimy w piórka, pieczarki ścieramy na dużych oczkach.

Rozgrzewamy masło, wsypujemy cebulkę (podsmażamy aby zmiękła, ale nie nabrała złotego koloru) dodajemy pomidorki i pieczarki. Całość zostaje jeszcze na patelni 2 minuty. Śmietankę mieszamy z passatą i wlewamy na patelnie – zostawiamy na małym ogniu 2 minuty, mieszając aby śmietanka się ścięła.

Całość posypujemy świeża pietruszką.

Szybkie i dobre!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz