Zawijas serowo jajeczny [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania: |
|
Najdrożsi!
Pyszny zawijas serowo-jajeczny. Banalny w wykonaniu, a wygląd i smak petarda! Dla amatorów żółtego sera i jajek jak znalazł. Zapraszam do gotowania.
Składniki
- 5 jajek
- szczypiorek
- sól, pieprz
- łyżka masła klarowanego
- 50 g sera cheddar
Przygotowanie
Jajka oddzielamy od żółtek. Białka mieszamy ze szczypiorkiem solą i pieprzem. Żółtka mieszamy oddzielnie w innym naczyniu.
Patelnię rozgrzewamy, dodajemy masło, wylewamy żółtka tworząc naleśnik. Gdy już lekko stężeje na jeden brzeg wysypujemy trochę sera i częściowo zawijamy. Gdy zawartość nieco się rozpuści dokładamy znów nieco sera i powtarzamy czynność aż zawiniemy cały rulon. Gdy żółty naleśnik jest zwinięty, przesuwamy go na brzeg patelni (dobrze jest użyć dużej patelni) a obok wylewamy białko ze szczypiorkiem. Czekamy aż nieco stężeje, turlamy naleśnik z żółtek na środek i zawijamy ładnie całość w jeden zgrabny zawijas :)
Można jeść️smacznego!