Żółtko w puszystym gniazdku [keto, low carb]

Żółtko w puszystym gniazdku [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:

  • Kcal: 191
  • Tłuszcze: 13,5
  • Węglowodany netto: 0,4
  • Białko: 15,8

 

Witam Was Kochani!

Dziś zaproponuję Wam sposób na nieszablonowe podanie jajka: puszyste gniazdko w którym kryje się półpłynne żółtko, skradnie wszystkie podniebienia. Proste i szybkie danie, a efekt bardzo satysfakcjonujący. Zapraszam!

Składniki     

  • 6 jajek
  • 1 łyżka płaska błonnika bambusowego
  • 50 g startego na drobnych oczkach parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • 6 plastrów boczku
  • szczypiorek

Przygotowanie     

Żółtka oddzielamy od białek (uważamy aby żółtka nie popękały). Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem do puszystości. Na koniec dodajemy błonnik wymieszany ze startym parmezanem i lekko mieszamy całość.

Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.

Na blachę wyłożoną spryskanym tłuszczem papierem do pieczenia, wykładamy 6 okrągłych, puszystych gniazdek. Formujemy je tak żeby w środku utworzyć zagłębienie na żółtko.

Gniazdka pieczemy ok 5 min. Po tym czasie wyjmujemy je i wkładamy do każdego po jednym żółtku. Solimy, dodajemy pieprz na wierzch każdego żółtka. Ponownie wkładamy wszystko do piekarnika i pieczemy ok 3 min, żeby żółtko zastało płynne. Jeżeli że ktoś lubi na twardo to może potrzymać w piekarniku nieco dłużej.

Boczek podsmażamy na patelni i dodajemy po wyjęciu z piekarnika na nasze gniazdka. Całość dekorujemy szczypiorkiem.

Polecam wypróbować gdyż jest to petarda!

Pozdrawiam serdecznie!

 

Powrót do blogu

Zostaw komentarz