Darmowa dostawa od 249,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Czekoladowe ciasto z bakłażanem [keto, low carb]

2023-01-19
Czekoladowe ciasto z bakłażanem [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 323
  • Tłuszcze: 26,5
  • Węglowodany netto: 4,4
  • Białko: 12

 

Witam Was Kochani.

Dziś zrobiłam przepyszne ciasto z bakłażanem. Jest wilgotne, mięciutkie i pięknie wyrośnięte. Po prostu miód na serce... Nie jest trudny do wykonania, więc zachęcam do działania!

Składniki     

Ciasto:

  • 2 bakłażany- ok 450 g
  • 2 x czekolada 85
  • 50 g masła klarowanego
  • 5 jajek
  • 120 g mąki migdałowej odtłuszczonej
  • 40 g błonnika kakaowego
  • 10 g błonnika bambusowego
  • 100 g erytrytolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:

Polewa czekoladowa:

  • 40 g śmietanki
  • 50 g czekolady 85

Przygotowanie     

Przygotowujemy ciasto.

Bakłażana obieramy, kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na ok 10 min. Po tym czasie przekładamy na ręczniki papierowe i wysuszamy z soku, który wypuścił. Tak przygotowanego bakłażana wrzucamy na patelnie z masłem i dusimy aż trochę zmięknie.

Czekoladę rozpuszczamy, wrzucamy do bakłażana i blendujemy. Jak trochę przestygnie, dodajemy jajka i suche składniki. Miksujemy wszystko razem, ok. 5 min.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 22. Spód wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy tłuszczem.

Pieczemy do suchego patyczka ok 40 min.

W czasie jak ciasto się piecze, przygotowujemy krem- wszystkie składniki ubijamy mikserem. Wykładamy na wystudzone ciasto. 

Wierzch dekorujemy polewą czekoladową- śmietanę zagotować, dodać połamaną czekoladę. Odczekać ok 5 min. wymieszać, nałożyć na krem orzechowy.

Jak widzicie, nie jest skomplikowany, ale satysfakcja gwarantowana!

Pozdrawiam!

 

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2023
Zaufane Opinie IdoSell
4.90 / 5.00 672 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-10
Zakup i proodukt oceniam jak najbardziej pozytywnie.
2024-10-09
ok
pixel