Frytki z bakłażana [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Witam Was Kochani!
Dziś mam dla Was nietypowy przepis na frytki do obiadu. Użyjemy do tego celu bakłażana.
Składniki
- 2 bakłażany
- marynata grillowa pikantna
- 2 jajka
- sól, pieprz do smaku
- keto panierka
- 1/2 l oleju kokosowego bezzapachowego
Przygotowanie
Bakłażany obieramy i kroimy w paski, jak na zdjęciu. Solimy i odkładamy na 20 min. żeby pozbyć się gorzkiego smaku. Po tym czasie, przepłukujemy je w wodzie i odsączamy.
W jednej misce mieszamy jajka z przyprawami, a w drugiej bułkę tartą. Rozgrzewamy olej
w głębokiej patelni. Bakłażana zamaczamy w jajku, następnie w bułce tartej. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron ok 3 min.
Bakłażany gotowe! Podajemy je z mięsem, rybą lub jemy same. Można je pokroić na krótsze frytki – są rewelacyjne. Przepis na mięsko idealnie pasujące do bakłażana już niebawem, wszystko w swoim czasie
Pozdrawiam!