Keto eklerki [keto,low carb]
2024-02-21
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Dziś mam dla Was rewelacyjne keto eklerki. Masz ochotę na coś słodkiego, możesz zjeść, coś zdrowego. Bez cukru, glutenu, mąki. Bardzo szybko się je robi, a smak.. sami spróbujcie, zobaczycie, że nie ustępują węglowym eklerkom. Polecam, Zapisujcie na później bo warto.
Składniki
- 150 ml wody
- 75 g masła
- 1/4 łyżeczka soli
- 10 g błonnika bambusowego
- 25 g mąki łubinowej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wodę, masło i sól gotujemy, suche składniki wymieszać razem. Do gotującej wody, dodajemy wymieszane mąki. Mieszamy szybko i gotujemy ok min. Zdejmujemy z palnika i trochę schładzamy. Po lekkim schłodzeniu, dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijamy. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy tłuszczem. Wyciskamy ciasto, formujemy eklerki.
Piekarnik nagrzewamy do 180° C i pieczemy ok 30 min. Gotowe wyciągamy i schładzamy.
Schłodzone eklerki, przecinamy na pół i nakładamy dżem bez cukru, na jedną połówkę. Odstawiamy na bok.
Piekarnik nagrzewamy do 180° C i pieczemy ok 30 min. Gotowe wyciągamy i schładzamy.
Schłodzone eklerki, przecinamy na pół i nakładamy dżem bez cukru, na jedną połówkę. Odstawiamy na bok.
Krem
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 250 mascarpone
- 30 g erytrytolu zmielonego
- 100 g białej czekolady bez cukru
Śmietankę ubijamy z erytrytolem, dodajemy mascarpone. Na koniec dodajemy schłodzoną, rozpuszczoną czekoladę. Wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na przecięte, przygotowane z dżemem połówki eklerki, przykrywamy drugą połową. Wierzch zdobimy rozpuszczoną czekoladą. Można odrazu podawać, po schłodzeniu w lodówce smakują lepiej.
Polecam, są rewelacyjne️
Pozdrawiam️
Polecam, są rewelacyjne️
Pozdrawiam️
Po więcej obserwuj @krysia_kocur
Eklerki, słodko, deserek
#eklerki #ciasteczka #bezcukru #bezglutenu #bezmąki #bezwęglowodanów #szybkieprzepisy #ketodeser #cukrzyca
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2024