Keto pączki [keto, low carb]
![Keto pączki [keto, low carb]](/data/include/img/news/1751359074.png)
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
---|---|
Kcal: | 155 |
Tłuszcze: | 6,0 |
Węglowodany netto: | 4,5 |
Białko: | 15,2 |
Hej Kochani!
Dziś mam dla Was przetestowany przepis na pączki, które się nie rozpadną w tłuszczu. Możecie więc bez obaw przyrządzać. Testowałam różne warianty i pączki (bez węglowodanów oczywiście) bardzo często rozpływały się przy smażeniu. Te są super, mają chrupiącą skórkę i puszyste i mięciutkie wnętrze. Łapcie przepis na później!
Po więcej takich pyszności, obserwuj @krysia_kocur
Składniki:
- 260 g twarogu półtłustego (niemielony)
- 30 g mąki kokosowej
- 1 jajko
- 20 g erytrytolu
- 20 g gumy guar
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g smalcu do smażenia pączków
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do jednej michy i miksujemy. Następnie, wkładamy łapki i zarabiamy ciasto. Odrywamy kawałeczki ciasta i formujemy z nich małe kuleczki.
Smalec rozgrzewamy w garnku i najpierw wrzucamy na próbę kawałeczek ciasta. Jeżeli ciasto po chwili wypływa, tłuszcz jest gotowy. Wrzucamy po kilka pączusiów i smażymy, obracając je szpatułką. Jak smażą się za szybko, to skręcamy trochę ogień. Smażymy na złoty kolor.
Po usmażeniu, posypujemy zmielonym erytrytolem, lub robimy lukier (zapraszam na mojego bloga po przepis na keto lukier).
Pozdrawiam ❤️
#bezcukru #bezwęglowodanów #bezglutenu #szybkoismacznie #ketoprzepisy