Keto szarlotka [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania: |
|
Każdy, kto stara się ograniczać cukier w swojej diecie tęskni za smakiem szarlotki z kruszonką… Smak kwaśnych jabłek i słodkiego, kruchego ciasta z puszystą pianką, to efekt dla którego warto podjąć trud. Z moim przepisem jest to proste i wciąż niskowęglowodanowe!
Składniki
Ciasto:
- 220 g mąki migdałowej
- 20 g mąki kokosowej
- 110 g erytrytolu
- 6 jajek
- 120 g masła
- 20 g błonnika bambusowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon
- 5 sztuk startych i odciśnietych jabłek
- 30 g masła
- 20 g mąki kokosowej
- 2 łyżki zmielonego kakao
Przygotowanie
Masło ucieramy z 50 g erytrytolu dodając po jednym żółtku. Po utarciu wsypujemy obie wymieszane mąki i błonnik bambusowy z proszkiem do pieczenia. Wszystko ubijamy i nakładamy na wyłożoną, papierem pergaminowym blachę 30/35. Na ciasto nakładamy odciśnięte starte jabłka. Posypać cynamonem i ok 10 g erytrytolu. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy 50 g erytrytolu i ubijamy dalej. Ubite białka nakładamy na jabłka.
Przygotowujemy kruszonkę: masło mieszamy z mąką kokosową i dwoma łyżkami kakao. Tak przygotowaną mieszankę nakładamy na wierzch ciasta.
Pieczemy w 190° przez 45 min.
Pyszne, polecam!