Keto Zebra [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania: |
|
Przepyszne ciasto o tradycyjnym smaku i kruchej konsystencji. Nie do odróżnienia od klasycznych wypieków lecz wciąż o niskiej zawartości węglowodanów. Świetne zarówno samo jak i z dowolnie dobranymi dodatkami. W mojej wersji z polewą na bazie erytrytolu i płatków migdałowych.
Składniki
- 120 g mąki migdałowej
- 60 g mąki kokosowej
- 100 g erytrytolu
- 250 g serka mascarpone
- 6 jajek
- 110 g masła
- 10 g błonnika kakaowego
- 10 g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Przygotowanie
Masło ucieramy z erytrytolem. Ucierając dodajemy powoli po jednym jajku. Następnie dorzucamy serek, oraz zmieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Po utarciu masy dzielimy, całość na dwie równe części. Do jednej połowy dodajemy błonnik kakaowy i mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem pergaminowym. Spryskać tłuszczem. Nakładamy masę na przemian łyżką, raz jasną raz ciemną tak aby powstały charakterystyczne pasy.
Pieczemy w 190° przez 40 min do suchego patyczka.
Przepis na prawdę prosty i szybki, a efekt lepszy niż w profesjonalnej cukierni
Pozdrawiam serdecznie!