Ketogeniczny torcik [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania: |
|
Witam Was moi drodzy! Tym razem pora na poezję smaków w postaci tortu. Tak, jest to możliwe bez dodatku cukrów i nadal w niskowęglowodanowym wydaniu. Torcik kusi nie tylko pysznym smakiem ale i piękną prezencją. Sprawdzi się idealnie z okazji urodzin lub zaserwowany gościom jako wykwintna przekąska do kawy.
Składniki
- 4 jajka
- 20 g błonnika kakaowego
- 180 g mąki migdałowej
- 30 g mąki kokosowej
- 100 g erytrytolu
- 20 g białka serwatkowego zero
- 1 łyżka gumy guar
- 100 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli do ubicia białek
Przygotowanie
Obie mąki wymieszać z błonnikiem kakaowym, proszkiem do pieczenia i gumą guar.
Białka ubić z solą. Dodawać po łyżce erytrytolu. Gdy całość będzie dobrze ubita, dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Do ubitej masy dodajemy mąkę i masło schłodzone delikatnie mieszamy i wykładamy na tortownicę 20×20.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Pieczemy 40 min.
Po schłodzeniu smarujemy masą i dekorujemy według własnego uznania. U mnie jest to:
- 500g mascarpone
- 100g śmietanki 36%
- 50 g erytrytolu zmielonego
Wszystkie składniki ubić i przełożyć torta. Udekorować, posypać orzechami włoskimi.
Warto upiec bo jest bardzo dobry. Pozdrawiam serdecznie!